Сусамова тахан халва
Сусамът и особено екстрактът от него са прочути със своето заздравително, укрепващо, а според някои лекари и оздравяващо действие.

Сусамът и особено екстрактът от него са прочути със своето заздравително, укрепващо, а според някои лекари и оздравяващо действие.

Освен, че е много полезна, тя е и вкусна.

Сусамовата халва се прави от семената на растение, богато на полезни хранителни съставки. Таханът всъщност е каша от смлян и печен сусам. Семената съдържат: 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17,5% разтворими въглехидрати. По отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва на зехтина, твърдят специалистите по хранене. Проучвания сочат, че в сусамовия тахан има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Ценността му е изключителна поради наличието на незаменими аминокиселини. Освен това сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от човека. Изчислено е, че 100 гр. сусам внасят в организма около 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.

Предлага се в две основни разновидности: Натурална и с Какао.

Халвата е без консерванти и оцветители, може да задоволи и най- изтънчения вкус. Тя е придружена и със сертификати, доказващи нейния произход и гарантират за качеството й.

Начало